Contact

Matthijs van Miltenburg
Europees Parlement
ASP 8G217
Wiertzstraat 60
1047 Brussel
België
matthijs.vanmiltenburg@europarl.europa.eu

Team:

Stan van Oerle, beleidsmedewerker
(Regionale ontwikkeling)
stan.vanoerle@europarl.europa.eu
+32 228 57724

Betül Albayrak, beleidsmedewerker
(Transport en Toerisme)
betul.albayrak@europarl.europa.eu
+32 228 47724

Mandy Oudenhoven, beleidsmedewerker
(Interne markt en Consumentenbescherming)
mandy.oudenhoven@europarl.europa.eu
+32 228 37724

Persvoorlichting

Vincent Stuer
vincent.stuer@europarl.europa.eu
+32 228 38796

Stefan De Koning
stefan.dekoning@europarl.europa.eu
+32 228 47796

D66 delegatie Europees Parlement

Janneke Stalenhoef, office manager
johanna.stalenhoef@europarl.europa.eu
+32 228 38724

Logo D66 Logo D66

Matthijs

van Miltenburg

Europarlementariër D66

Terug naar het overzicht

Minder grenspalen, nieuwe mijlpalen voor de grensregio’s


Het Europees Parlement heeft vandaag een voorstel van Matthijs van Miltenburg (D66) aangenomen dat het oplossen van grensoverschrijdende obstakels gemakkelijker maakt. Dit is een belangrijke stap voor de inwoners van grensregio´s in Europa.

Matthijs van Miltenburg (D66):

“Hoewel we ons vrij kunnen bewegen binnen Europa, merken mensen in de grensregio’s dat er nog wel degelijk grenzen bestaan. Of het nou gaat om de inzet van buitenlandse hulpdiensten als de brandweer of ambulance, of om de aanleg van een grensoverschrijdende tramlijn; nationale regels zitten samenwerking hier vaak in de weg”.

 

De oplossing

 

Met dit voorstel komt daar verandering in. Landen kunnen voortaan heel simpel wetgeving van hun buren toepassen op hun eigen grondgebied om specifieke belemmeringen aan de grens op te lossen. Dat is goed nieuws voor de 150 miljoen Europeanen die aan de grens wonen. Bij een grote ramp hoeven ambulances en brandweerauto’s niet langer aan hun kant van de grens te blijven omdat wetgeving het hen niet toe laat hulp te bieden over de grens. Van Miltenburg geeft aan:

“Aansprakelijkheid bij ongelukken weerhoudt ambulances er nu vaak van om de grens over te steken. Hier liggen belangrijke kansen voor samenwerking die nu niet benut kunnen worden. Met dit voorstel kunnen we ervoor zorgen dat ook alle burgers in de grensregio’s verzekerd zijn van de best mogelijk hulp.”

 

Economische achterstand

 

Nationale wetgeving staat verdere economische verbinding tussen grensregio´s in de weg. In Nederland kampen deze regio’s nog steeds met hogere werkloosheidscijfers en slechtere transportverbindingen dan centraal gelegen regio’s. Het voorstel zorgt er ook voor dat bij openbaar vervoer-projecten het recht van het ene land kan worden toegepast in het andere land. Hierdoor wordt het voor Europeanen in het dagelijks leven gemakkelijker zich te bewegen over de grens. Van Miltenburg:

Met dit voorstel helpen we de bijna 6 miljoen Nederlanders en 150 miljoen Europeanen om zich gemakkelijker over de grens te bewegen, om een baan te vinden, of om goede zorg te krijgen.”

 

 Vervolg procedure

 

De parlementscommissie voor regionale ontwikkeling heeft van Miltenburg het onderhandelingsmandaat gegeven met dit rapport. Nu is het wachten op de Raad om gezamenlijk te onderhandelen over een mogelijk eindresultaat.

Er zijn nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.

* *

Laatste Blog

Statement on the withdrawal of my candidacy for the European elections 2019

Dear Liberals, dear Democrats, dear friends, I have learned which place the D66 nominating committee for the electoral list will give me in their recommendation on the list for the European elections in 2019. The recommendation is drawn up under the authority of the leader of the D66-list for the European elections and the party…

Verklaring: Intrekking kandidatuur Europese Verkiezingen 2019

Beste Democraten, beste vrienden, Gisteren heb ik vernomen welke plaats de D66-lijstadviescommissie mij wil toebedelen in het lijstadvies voor de Europese verkiezingen in 2019. Het lijstadvies wordt opgesteld onder leiding van de lijsttrekker en de partijvoorzitter. Tot mijn grote verbazing ben ik überhaupt niet in dit lijstadvies opgenomen. Een plaats bij de top 30 is…