Contact

Matthijs van Miltenburg
Europees Parlement
ASP 8G217
Wiertzstraat 60
1047 Brussel
België
matthijs.vanmiltenburg@europarl.europa.eu

Team:

Stan van Oerle, beleidsmedewerker
(Regionale ontwikkeling)
stan.vanoerle@europarl.europa.eu
+32 228 57724

Betül Albayrak, beleidsmedewerker
(Transport en Toerisme)
betul.albayrak@europarl.europa.eu
+32 228 47724

Mandy Oudenhoven, beleidsmedewerker
(Interne markt en Consumentenbescherming)
mandy.oudenhoven@europarl.europa.eu
+32 228 37724

Persvoorlichting

Vincent Stuer
vincent.stuer@europarl.europa.eu
+32 228 38796

Stefan De Koning
stefan.dekoning@europarl.europa.eu
+32 228 47796

D66 delegatie Europees Parlement

Janneke Stalenhoef, office manager
johanna.stalenhoef@europarl.europa.eu
+32 228 38724

Logo D66 Logo D66

Matthijs

van Miltenburg

Europarlementariër D66

Terug naar het overzicht

Bescherming treinreizigers ook Europees op het juiste spoor


Treinreizigers hebben recht op bescherming en rechtszekerheid, zowel in het eigen land als in de rest van Europa. Ik vind dat Europa zich ambitieus moet opstellen om het reizen per trein aantrekkelijker te maken voor de consument.

Het voorstel dat de Europese Commissie in september 2017 presenteerde om de Europese regelgeving voor treinreizigers te herzien is een goed begin. Om het voorstel van de Commissie aan te scherpen heb ik gisteren een aantal wijzigingen ingediend.

De Commissie spreekt in haar voorstel van een overmachtsbepaling, die stelt dat spoorwegmaatschappijen niet verantwoordelijk zijn voor vertragingen bij zware weersomstandigheden of natuurrampen. Treinreizigers zouden in deze situaties geen recht hebben op financiële compensatie. Hiermee ben ik het volstrekt oneens. Net als in de luchtvaart leiden uitzonderingen als deze tot onnodige onduidelijkheid en interpretatieverschillen. Dat moeten we voorkomen. Wanneer is er sprake van “zware weersomstandigheden”? Ik wil voorkomen dat spoorwegmaatschappijen zich te makkelijk hierop kunnen beroepen, om bijvoorbeeld bij de eerste de beste winterse bui onder financiële vergoedingen voor treinreizigers bij vertraagde treinen uit te komen.

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat reizen per trein voor iedereen toegankelijk moet zijn, ook voor gehandicapte en mindervalide mensen. In Nederland kan reisassistentie worden aangevraagd tot minimaal één uur voor vertrek. Dat geldt niet voor de rest van Europa, waar vaak nog een tijdslimiet van 48 uur wordt gehanteerd. Dit maakt het reizen per trein niet aantrekkelijker voor gehandicapte en mindervalide passagiers, maar ontneemt hen de kans om spontaan te reizen. Ik vind dat de rest van Europa voorbeeld moet nemen aan Nederland en moet streven naar een verkorting van de tijd die nodig is voor de aanvraag van reisassistentie: van 48 uur naar 3 uur zou een goed begin zijn. In Nederland zal overigens ook dan alles bij het oude blijven en de 1 uur-limiet gelden.

Kortom, vanuit het Europees Parlement moeten we ons inzetten voor de rechten van alle passagiers. We moeten streven naar een wet waarin de reiziger centraal staat. Duidelijke regels, geen uitzonderingen en betere bescherming van de passagiersrechten. Niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa.

 

Lees hier het voorstel van de Europese Commissie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 reactie

 1. Jan_reijnders@hotmail.com schreef:

  Beste Matthijs
  Uitstekend voorstel. Maar niet alleen dit is een ergenis. Ook het overstappen van de ene trein naar de andere die een bepaald stroomsysteem niet aan kon doordat de spoorwegen een verkeerd treinstel ingezet hebben kan een flinke vertraging opleveren. Als je dan ook nog moet overstappen bij een station waarvan het perron te kort is zodat je uit de trein moet springen is een vergoeding waardig. De Duitse Bahn kan er wat van.
  Groet
  Jan Reijnders
  D66 Eersel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.

* *

Laatste Blog

Statement on the withdrawal of my candidacy for the European elections 2019

Dear Liberals, dear Democrats, dear friends, I have learned which place the D66 nominating committee for the electoral list will give me in their recommendation on the list for the European elections in 2019. The recommendation is drawn up under the authority of the leader of the D66-list for the European elections and the party…

Verklaring: Intrekking kandidatuur Europese Verkiezingen 2019

Beste Democraten, beste vrienden, Gisteren heb ik vernomen welke plaats de D66-lijstadviescommissie mij wil toebedelen in het lijstadvies voor de Europese verkiezingen in 2019. Het lijstadvies wordt opgesteld onder leiding van de lijsttrekker en de partijvoorzitter. Tot mijn grote verbazing ben ik überhaupt niet in dit lijstadvies opgenomen. Een plaats bij de top 30 is…