Contact

Matthijs van Miltenburg
Europees Parlement
ASP 8G217
Wiertzstraat 60
1047 Brussel
België
matthijs.vanmiltenburg@ep.europa.eu

Team:

Anne Hartman, beleidsmedewerker
(Transport en Toerisme)
anne.hartman@ep.europa.eu
+32 228 37724

Menno van der Kamp, beleidsmedewerker
(Transport en Toerisme)
menno.vanderkamp@ep.europa.eu
+32 228 37724

Persvoorlichting

Anne-Ruth Schussler
AnneRuth.schussler@europarl.europa.eu
+32 484 201518

D66 delegatie Europees Parlement

Janneke Stalenhoef, office manager
johanna.stalenhoef@ep.europa.eu
+32 228 38724

Logo D66 Logo D66

Matthijs

van Miltenburg

Europarlementariër D66

Terug naar het overzicht

Bescherming treinreizigers ook Europees op het juiste spoor


Treinreizigers hebben recht op bescherming en rechtszekerheid, zowel in het eigen land als in de rest van Europa. Ik vind dat Europa zich ambitieus moet opstellen om het reizen per trein aantrekkelijker te maken voor de consument.

Het voorstel dat de Europese Commissie in september 2017 presenteerde om de Europese regelgeving voor treinreizigers te herzien is een goed begin. Om het voorstel van de Commissie aan te scherpen heb ik gisteren een aantal wijzigingen ingediend.

De Commissie spreekt in haar voorstel van een overmachtsbepaling, die stelt dat spoorwegmaatschappijen niet verantwoordelijk zijn voor vertragingen bij zware weersomstandigheden of natuurrampen. Treinreizigers zouden in deze situaties geen recht hebben op financiële compensatie. Hiermee ben ik het volstrekt oneens. Net als in de luchtvaart leiden uitzonderingen als deze tot onnodige onduidelijkheid en interpretatieverschillen. Dat moeten we voorkomen. Wanneer is er sprake van “zware weersomstandigheden”? Ik wil voorkomen dat spoorwegmaatschappijen zich te makkelijk hierop kunnen beroepen, om bijvoorbeeld bij de eerste de beste winterse bui onder financiële vergoedingen voor treinreizigers bij vertraagde treinen uit te komen.

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat reizen per trein voor iedereen toegankelijk moet zijn, ook voor gehandicapte en mindervalide mensen. In Nederland kan reisassistentie worden aangevraagd tot minimaal één uur voor vertrek. Dat geldt niet voor de rest van Europa, waar vaak nog een tijdslimiet van 48 uur wordt gehanteerd. Dit maakt het reizen per trein niet aantrekkelijker voor gehandicapte en mindervalide passagiers, maar ontneemt hen de kans om spontaan te reizen. Ik vind dat de rest van Europa voorbeeld moet nemen aan Nederland en moet streven naar een verkorting van de tijd die nodig is voor de aanvraag van reisassistentie: van 48 uur naar 3 uur zou een goed begin zijn. In Nederland zal overigens ook dan alles bij het oude blijven en de 1 uur-limiet gelden.

Kortom, vanuit het Europees Parlement moeten we ons inzetten voor de rechten van alle passagiers. We moeten streven naar een wet waarin de reiziger centraal staat. Duidelijke regels, geen uitzonderingen en betere bescherming van de passagiersrechten. Niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa.

 

Lees hier het voorstel van de Europese Commissie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* *

Laatste Blog

Event Safeguarding competition in air transport

In samenwerking met Europeans for Fair Competition (E4FC) organiseerde ik afgelopen dinsdag een event over het tegengaan van oneerlijke concurrentie in de luchtvaart. De versterking van het concurrentievermogen van de Europese luchtvaartsector vraagt om een geharmoniseerde aanpak. We moeten gezamenlijk optreden tegen oneerlijke concurrentie door luchtvaartmaatschappijen uit derde landen. Tijdens het event ging ik hierover…

Debat passagiersrechten

Gisteren sprak ik in het Europees Parlement over de situatie rondom het annuleren van talloze vluchten door Ryanair. Passagiersrechten in de luchtvaart moeten worden nageleefd. De vliegtuigmaatschappij moet zich houden aan de regels die gelden voor het compenseren van passagiers bij annulering van vluchten. Zie hieronder mijn toespraak.     Voorzitter, Waar draait het om…